naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Buzek u Firenzi podržao ulazak Hrvatske u EU

Europski parlament podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a predsjednik parlamenta Jerzy Buzek kazao je kao vjeruje da Zagreb u lipnju može završiti pregovore s Bruxellesom, rekao je u ponedjeljak 9. svibnja u Firenzi nakon razgovora s Buzekom hrvatski predsjednik Ivo Josipović.  

Josipović u Firenzi sudjeluje na konferenciji o 'Stanju Unije', a navečer će primiti prestižnu nagradu Galileo 2000 za mir. 

'Zajedno smo izrazili optimizam da je moguće završiti pregovore u lipnju i ponovljeno je kako imamo podršku Europskog parlamenta. Naravno to ovisi o kriterijima a ja sam uvjeren da će ti kriteriji u cijelosti biti ispunjeni', rekao je Josipović, dodajući da se radi o vrlo konkretnoj podršci Europskog parlamenta. 

'Ne može biti konkretnije osim jasne političke volje da Hrvatsku žele u Europskoj uniji i da će objektivno procjenjivati naše rezultate. Još jednom ističem da mislim da smo vrlo blizu ispunjenju svih zahtjeva koji se postavljaju pred Hrvatsku', kazao je hrvatski predsjednik. 

Josipović će navečer primiti nagradu Galileo, koja je osnovana 1996. kao nagrada za glazbu, a s vremenom su se područja nagrade proširila. Od godine 2003. dodjeljuje se i nagrada za mir, a prvi dobitnik bio je izraelski predsjednik i Nobelovac Shimon Peres. 

Josipović je nagradu dobio zbog svog zalaganja za pomirenje u regiji te zalaganja 'za europsku viziju jugoistočne Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu'. 

'Uvijek ističem kako je ovo priznanje zapravo priznanje cijeloj Hrvatskoj bez obzira što se dodjeljuje meni i očito da je Europa prepoznala politiku pomirenja, da je vide kao dio pravih europskih napora i mislim da je to nešto oko čega se vrijedi potruditi radi interesa Hrvatske u prvom redu ali i interesa regije i Europe u cjelini', kazao je Josipović, ocijenivši da se njegov trud oko pomirenja prepoznaje i u Hrvatskoj jer 'javno mišljenje vrlo jasno pokazuje da Hrvatska podržava takvu politiku'. 

Europski političari u ponedjeljak u Firenzi na Dan Europe razgovaraju o stanju EU-a nakon Lisabonskog sporazuma. 

Predsjednik Europskog parlamenta Buzek u svom je govoru na otvaranju istaknuo važnost održavanja europskih vrijednosti, važnost novih tehnologija te važnu ulogu parlamenta. 

Hina