naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Tusk: 2011. moguć potpis o ulasku Hrvatske u EU

Hrvatska će moći ove godine potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji, ocijenio je u ponedjeljak 9. svibnja poljski premijer Donald Tusk, kojega zemlja 1. srpnja preuzima rotirajuće predsjedanje Unijom.  

'Računamo na to da će Hrvatska ove godine završiti pregovore i potpisati ugovor o pristupanju EU-u', rekao je Tusk novinarima u Varšavi nakon sastanka 'europske trojke' (Poljska-Danska-Cipar), triju zemalja koje će turnusno predsjedati Unijom do kraja 2012. 

'Predstavio sam rezultate svojih upravo završenih posjeta Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Suglasili smo se da su europske težnje tih zemalja opravdane', iako neke od tih zemalja 'imaju još posla', rekao je Tusk nakon sastanka s danskim premijerom Larsom Lokkem Rasmussenom i ciparskim Dimitrisom Christofiasom. 

Hrvatska je završila pregovore o 30 od 35 poglavlja i nada se Uniji pristupiti u siječnju 2013. 

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da nastavi provoditi reforme u pravosuđu, napose u borbi protiv korupcije. Bruxelles traži i istragu o ratnim zločinima te restrukturiranje brodogradilišta.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Croatia could sign EU entry deal this year, Poland says