naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vlada objavila završna izvješća o poglavljima 23 i 8

Hrvatska vlada objavila je u cijelosti u petak 13. svibnja na svojim službenim internetskim stranicama završna izvješća o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 8 Tržišno natjecanje.  

Danas je premijerka Jadranka Kosor predstavila u Zagrebu veleposlanicima zemalja EU-a izvješće o ispunjavanju mjerila u Poglavlju 23 i ocijenila kako ono omogućuje da Europska komisija donese odluku o završetku hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja.  

'Vjerujem da će podrobna analiza izvješća pokazati da smo odradili golem posao, da nastavljamo raditi i ono bi trebalo poslužiti za donošenje odluke o zatvaranju pregovora do kraja lipnja', rekla je Kosor novinarima nakon sastanka s diplomatima iz zemalja članica Unije.

Dokument naslovljen 'Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava' sadrži 67 stranica, a 'Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 8' 24 stranice. 

Izvješće o poglavlju 23 koje je vlada uputila u Bruxelles sa sjednice u četvrtak pokazuje napredak u reformi pravosuđa, kadrovskom i financijskom jačanju sudova te većoj neovisnosti pravosudnih tijela poput Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, rekla je premijerka.  

U dokumentima su priložene tablice DORH-a i USKOK-a s konkretnim podacima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Također se govori i o procesuiranju ratnih zločina od 1991. do 1995. pred specijaliziranim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te o listi prioriteta, o čemu će Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova izraditi izvješće do 15. rujna ove godine. 

Što se suradnje s ICTY-jem tiče, kao jednog od mjerila za zatvaranje poglavlja 23, u izvješću stoji da ona mora biti otvorena i potpuna, u skladu s ustavnim zakonom o suradnji s tribunalom. 

U izvješću se podsjeća i da je vlada usvojila akcijski plan za provedbu Zakona o pravima nacionalnih manjina do 2013. te plan njihova zapošljavanja u državnim službama do 2013. godine. Kosor je rekla da je dosad riješeno 3100 žalbi, a da će preostalih 700 biti riješeno do kraja svibnja.(Hina)

 

Više o tome:

Vlada Republike Hrvatske: Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava