naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Welt am Sonntag: Hrvatska 1. srpnja 2013. u EU

Europska komisija želi da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane članica Europske unije, javlja njemački dnevnik 'Welt am Sonntag' u nedjelju 22. svibnja pozivajući se na visoke diplomatske krugove u Bruxellesu.  

'Prema želji Europske komisije, Hrvatska bi 1. srpnja 2013. kao 28. članica trebala pristupiti Europskoj uniji', javlja 'Welt am Sonntag', pozivajući se na 'visokorangirane EU diplomate'. 

Kako nadalje javlja njemački dnevnik, datum 1. srpnja 2013. bi Europskoj komisiji trebao poslužiti pri planiranju proračuna Unije.  

Zemlje EU-a žele do kraja lipnja završiti pristupne pregovore Hrvatske koji su započeli u listopadu 2005., piše Welt am Sonntag dodajući kako će o toj temi razgovarati ministri vanjskih poslova zemalja EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.  

Diplomati su, kako prenosi dnevnik, naglasili da reforme u Hrvatskoj moraju u potpunosti biti provedene, za razliku od Rumunjske i Bugarske, prije ulaska u punopravno članstvo. Navodi se da trenutno oko ovog procesa zasad najviše dvojbi izražavaju Francuska, Belgija i Nizozemska.  

Hina