naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mađarska: kraj lipnja ostvariv za Hrvatsku

Hrvatska bi mogla završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja kad završava mađarsko predsjedanje, rekao je u nedjelju 22. svibnja mađarski ministar vanjskih poslova.  

Drugi diplomati EU-a, piše Reuters, govore kako će Hrvatska zahvaljujući oživljavanju pravosudne reforme vjerojatno u drugome dijelu godine završiti pregovore, ali kako se čini da je kraj lipnja ipak izgubljen. 

Mađarski ministar Janos Martonyi rekao je u intervjuu objavljen na internetskoj stranici mađarske vlade kako je za hrvatsko pristupanje Uniji presudno idućih nekoliko dana. 

U ponedjeljak ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a raspravljat će o stanju hrvatskih pregovora. 

'Na radnoj ćemo večeri detaljno raspravljati o svim pitanjima sadašnjeg stanja hrvatskog približavanja Uniji. Vjerojatno ćemo dotaknuti i pitanje datuma, kao i druga relevantna itanja', rekao je Martonyi. 

Po njegovim riječima, Europska komisija upravo priprema prijedlog EU-ovih pregovaračkih pozicija, u vezi s preostalih pet pregovaračkih poglavlja. 

'Hrvatska je zadnjih tjedana znatno ubrzala pripreme i tako će i nastaviti idućih dana i tjedana', rekao je Martonyi. 

'Zato ima izgleda da do kraja mađarskog predsjedanja završi pregovore. Za stabilnost jugoistočne Europe bilo bi veoma važno da se iskoristi taj zamah. Ne bi smo smjeli propustiti tu priliku', dodao je.(Hina)

 

Više o tome:

Mađarsko EU predsjedništvo: Martonyi: Next days to be decisive for Croatia