naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren: Hrvatska ima izniman zamah za završetak pregovora

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je kako u ovom trenutku u Hrvatskoj postoji zamah prema završetku pregovora kakvog nikada ranije nije bilo, izrazivši očekivanje da će se na današnjoj radnoj večeri ministara vanjskih poslova Europske unije razgovarati o indikativnom datumu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  

Vandoren je govorio u ponedjeljak 23. svibnja na konferenciji u organizaciji zaklada Otvoreno društvo i Heinrich Boell na temu 'Kraj pregovora s Europskom unijom: iskorak ili raskorak'. 

'Osjećam da trenutno postoji veći zamah prema zaključivanju pregovora nego ikada ranije', rekao je Vandoren, dodajući da je Hrvatska u završnoj fazi pregovora. 

Izrazio je vjerovanje da će se na današnjoj radnoj večeri, koja treba uslijediti nakon službenog sastanka šefova diplomacija EU-a, razgovarati o indikativnom datumu ulaska Hrvatske u EU. 

Po diplomatskim izvorima, datum ulaska mogao bi biti 1. srpnja 2013. Datum je potrebno odrediti i zbog zatvaranja poglavlja Financijske i proračunske odredbe jer bez ciljanog datuma ulaska u Europsku uniju ne može se planirati europski proračun budući da svako proširenje nosi sa sobom i financijske obveze za EU. 

Sudionici konferencije stavili su veliki naglasak na povjerenje javnosti u europski projekt te na ulogu civilnog društva, budući da će upravo hrvatski građani na referendumu donijeti odluku o ulasku u EU.  

'Sve je to iznimno važno za građane RH... budući da je to njihova odluka, treba ih nastaviti informirati', rekao je Vandoren, dodajući da bi bilo šteta ne iskoristiti fondove koji su Hrvatskoj na raspolaganju kada uđe u EU. 

U raspravi su, među ostalima, sudjelovali i potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković, te zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Urlike Lunaček. 

Plenković je izrazio optimizam glede ukupne atmosfere oko ulaska u EU što potkrepljuje mišljenjem da su Hrvati ukupno rečeno politički svjesni, da najnovije istraživanje javnog mišljenja pokazuje da pristaše ulaska prevladavaju nad protivnicima, da su gotovo sve političke stranke za priključenje Uniji, te činjenicom da se Hrvatska uspjela izboriti doći do kraja pregovora, unatoč činjenici da proširenje već neko vrijeme nije prioritet u Uniji. 

Idejom o monitoringu od završetka pregovora do pristupanja Plenković nije iznenađen jer su neke vrste nadzora, kako je rekao, postojale za sve zemlje koje su ušle 2004., kao i za Rumunjsku i Bugarsku. 

Austrijska eurozastupnica Lunaček, koja je govorila u ime Europskog parlamenta i svoje stranke Zelenih, kazala je da je EP u veljači izglasao pozitivno izvješće o Hrvatskoj u kome su istaknuti koraci unaprijed ali i neke stvari koje se moraju napraviti. 

Ono što je za Zelene važno je, po njoj, povećati potporu javnosti, uključiti u proces civilno društvo, staviti naglasak na zaštitu manjina, ojačati politiku zaštite okoliša, te suđenja za ratne zločine u samoj Hrvatskoj. 

Michael Emerson iz Centra za europske političke studije u Bruxellesu, više se osvrnuo na Hrvatsku nakon ulaska, te je naglasio važnost dobrog poslovnog okruženja u zemlji koje zasad ne postoji. 

Kazao je kako se Hrvatska po više parametara može usporediti s Irskom, Estonijom i Gruzijom, te pojasnio na koji su način te zemlje ostvarile veliki napredak. Hrvatska ima veliki potencijal, smatra on, a on je primjerice u izvrsnoj logističkom zemljopisnom položaju i dobroj kvaliteti života, a raditi prije svega treba na obrazovanoj politici. 

Hina