naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Francuska: monitoring samo do ulaska u EU

Francuski prijedlog da se uspostavi mehanizam za praćenje ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima u razdoblju od završetka pregovora do dana stupanja u članstvo ima za cilj pomoći Hrvatskoj, koja će biti 28. članica EU-a i uspješna priča proširenja, izjavio je u ponedjeljak 23. svibnja navečer francuski ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez.  

'Francuska se zauzima za ulazak Hrvatske, koja može biti uspješna priča proširenja. To je zemlja koju Francuska cijeni, koja je učinila goleme napore u reformama i prilagodbama europskim standardima', rekao je Wauquiez, koji je razjasnio čitavu zbrku nastalu zbog proturječnih informacija, koje su dolazile iz visokih diplomatskih izvora.  

Prema nekim izvorima, Francuska je navodno predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, što je Wauquiez opovrgnuo. 

'Francuska predlaže program praćenja u razdoblju od zatvaranja pregovora do stvarnog ulaska u članstvo', rekao je Wauquiez, koji predstavlja Francusku na neformalnoj raspravi o Hrvatskoj u ponedjeljak navečer u Bruxellesu. 

Cilj takvoga monitoringa, koji nije vezan striktno uz Hrvatsku, nego je plod francuskog razmišljanja o tome kako izbjeći ponavljanje pogrešaka iz prošlosti i kako osigurati da se izbjegne 'crna rupa', koja nastaje u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u EU, rekao je. 

Jedna od lekcija naučenih iz prijašnjih pogrešaka jest da nakon završetka pregovora 'dođe do usporavanja ritma, svi imaju dojam da su prešli ciljnu crtu i onda opada intenzitet reformskih napora. Druga je lekcija da treba osigurati da se sve strukture i mehanizmi koji se uspostave tijekom pristupnih pregovora doista i koriste', rekao je Wauquiez navodeći primjer osposobljavanja sudaca. 'Uspostavljena je škola za obrazovanje sudaca i program za njihovo osposobljavanje i sada treba vidjeti da li to funkcionira u praksi', rekao je Wauquiez.

Uspostavom mehanizma za praćenje izbjegavaju se dva problema; prvo da se ne ulazi u EU, a da zemlja nije spremna, što se ranije događalo i drugo da se ne uspostavi mehanizam monitoringa bez vremenskog ograničenja i bez prave efikasnosti, kao što je Mehanizam za suradnju i verifikaciju, koje je nametnut Bugarskoj i Rumunjskoj, rekao je francuski ministar. 

Na pitanje kako bi taj mehanizam funkcionirao u praksi, Wauquiez nije htio ulaziti u pojedinosti, jer je riječ o prijedlogu za koji je potrebna suglasnost svih članica. 

'Ne želim ulaziti u pojedinosti, ali cilj je definirati točke za koje je potreban nadzor, na primjer obrazovanje sudaca ili poštovanje pravila tržišnog natjecanja, dakle to nije ograničeno samo na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, iako to poglavlje predstavlja samu srž', rekao je. 

U slučaju da se ustanovi da se ne poštuju obveze, 'jasno je da bi pristupanje moglo biti odgođeno', rekao je Wauquiez. Na pitanje može li biti financijskih posljedica, Wauquiez je rekao da Francuska tu ne predlaže ništa novo, jer već sada u mehanizmu pretpristupnog fonda IPA postoji mogućnost uskraćivanja sredstava ako se ne poštuje obveze. 

Francuska želi da se ubuduće kod ulaska u schengenski prostor, unutar kojeg su ukinute granične kontrole, ne ocjenjuju samo tehnički kriteriji kao što je do sada bio slučaj. 

Pariz također želi da se u schengenski sporazum uvede zaštitna klauzula, koja bi omogućila bolje upravljanje krizama, poput nedavnog slučaja kada je mnoštvo izbjeglica iz Tunisa preplavilo talijanski otok Lampedusu. 

'Mi želimo da Hrvatska uđe u novi, reformirani schengenski prostor, kada bude spremna, i stoga je logično da se to odmah poveže', rekao je Wauguez, dodajući da to ne treba brkati s mehanizmom monitoringa koji je isključivo za razdoblje do stupanja u članstvo. 

Wauquiez je rekao da je francuski prijedlog naišao na 'pozitivan odjek' kod ostalih zemalja članica. 

'Mi pokušavamo postići kompromis između onih zemalja koje žele pristup Hrvatske odmah i onih koji su za sporije pristupanje. Naš je pristup konstruktivan kako bi se izbjeglo da neke zemlje zaustave ili uspore hrvatsko pristupanje', rekao je.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU may impose monitoring system on candidate Croatia