naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
HPK o poglavlju 11. i poljoprivrednom zemljištu

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da što prije treba objaviti pregovaračka stajališta za poglavlje 11. poljoprivreda i ruralni razvitak, a HPK se ne slaže s predloženim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavili su u srijedu 25. svibnja iz HPK.  

O završetku pregovora s EU i zaključenju poglavlja 11. koje se odnosi na poljoprivredu i stanovništvo u ruralnom prostoru Hrvatske raspravljalo se i na 4. godišnjoj skupštini HPK održanoj početkom ovog tjedna.  

'Članovi skupštine HPK-a smatraju neprihvatljivim da još uvijek nemaju na uvid dokument o poglavlju 11., tj da ne znaju što je točno dogovoreno u tom poglavlju koje se odnosi upravo na stanovništvo i poljoprivredne proizvođače koje oni zastupaju', navodi se u priopćenju.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore napominju da nisu bili uključeni u pregovore, ali da su podržali napore hrvatskih pregovarača da ostvare najbolje uvjete za poljoprivrednike.

'Međutim, bianco podršku od HPK-a nitko nije dobio niti može dobit', ističe se u priopćenju.  

Stav je HPK da pregovaračka stajališta za poglavlje 11. trebaju biti što prije objavljena na nekom web portalu i dostupna svakom građaninu Republike Hrvatske, kao i poglavlje 23. (pravosuđe i temeljna prava).  

'Zbog toga apeliramo i na resorno ministarstvo i sve nadležne da se izbjegne daljnja špekulacija i da se objavi javnosti i seljacima što im je skrojeno u pregovorima', naglašavaju iz poljoprivredne komore.  

HPK također navodi da se ne slaže s predloženim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je danas ušlo u saborsku proceduru.  

Pritom ističu da su u javnoj raspravi nekoliko puta predložili svoje zahtjeve, sugestije i kritike predloženog zakona koji nije u interesu poljoprivrednika.  

'Ovakav zakon nema podršku HPK, a nije ni u skladu s postojećom europskom praksom u tom dijelu. Čudno nam je što ovakve stvari jednostavno ne prepišemo iz dobre zakonske prakse europskih zemalja koje su to riješile vrlo kvalitetno', naglašavaju iz HPK.

Pritom kao primjer navode prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u Francuskoj koju odobrava tročlana komisija u kojoj su predstavnik lokalne samouprave, države i agencije za poljoprivredno zemljište čiji je predsjednik uvijek poljoprivrednik iz njihove poljoprivredne komore.  

'Pitanje zemljišta je temelj razvoja naše poljoprivrede i s lošim zakonskim rješenjima stvorit će se dugoročna šteta u razvoju poljoprivrede', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik HPK Vladimir Novotny.  

Hina