naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska paneuropska unija za što brži pristup Hrvatske EU-u

Zajedničkom izjavom sudionika o zalaganju za ujedinjenu Europu, brzom pristupu Hrvatske EU-u bez dodatnih uvjeta i uključivanju svih zemalja jugoistočne Europe u EU završio je u subotu 27. svibnja u Zagrebu okrugli stol organiziran u povodu 20. godišnjice Hrvatske paneuropske unije.  

'Zalažemo se za ujedinjenu Europu, svih svojih naroda, blisku svim svojim građanima, snažnu i ravnopravnu svojim partnerima SAD-u, Kini, Japanu, Indiji i drugima, kao snagu mira, ljudskih prava i očuvanja prirode u svijetu', kaže se u prvoj točki zajedničke izjave koju su potpisali sudionici okrugloga stola 'Perspektive Hrvatske u Europskoj uniji'. 

Izjava je nastala na prijedlog Alaina Terrenoirea, predsjednika Međunarodne paneuropske unije, a o Paneruospkoj uniji govorili su između ostalih i Bernd Posselt, zastupnik u Europskom parlamentu, Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, Andrej Plenković, državni tajnik za europske intergracije, Mladen Andrlić, ravnatelj Hrvatske diplomatske akademije te Neven Šimac, potpredsjednik CEDI Robert Schuman. 

Sudionici su napisali kako se zalažu i za 'brz pristup Hrvatske u Europsku uniju bez dodatnih uvjeta poput 'monitoringa', kao poticaj svim zemljama jugoistočne Europe. Bez Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe proces ujedinjenja Europske unije ne može se završiti', kaže se u zaključku izjave.  

'Zalažemo se za uključivanje zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju čim koja od njih zadovolji uvjete za pristup, a i za pomoć da te uvjete zadovolji ako su joj postavljene zapreke: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije i Albanije', treća je točka zajedničke izjave. 

Sudionici su govorili o Hrvatskoj paneuropskoj uniji i njezinu zalaganju za hrvatsko približavanje EU-u, a europarlamentarac Posselt naglasio je kako 'moramo ostati budni i pažljivi do zadnjega trena' iako se čini da je Hrvatska na samom kraju pregovora. 'Vjerovati da su pregovori gotovi treba tek kad doista budu gotovi. Stvar još nije završena', upozorio je. 

Državni tajnik Plenković naglasio je važnost Međunarodne Paneuropske unije, najstarijeg pokreta za ujedinjenje Europe, koji dugi niz godina promiče ideje europskoj zajedništva, ali i očuvanja kulturnih posebnosti svih europskih država. Zahvalio je članovima Hrvatske Paneuropske unije koji su proteklih dvadeset godina pružali punu potporu Hrvatskoj ističući zajedničko nasljeđe, povijest i kulturu Hrvatske i Europe. 

U svjetlu skorog zatvaranja pristupnih pregovora, državni tajnik Plenković govorio je o dinamici procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i pozitivnim učincima koje provedene reforme imaju na hrvatsko društvo u cjelini. Istaknuo je cilj potpisivanja Ugovora o pristupanju do kraja godine, te je govorio o provedbi informativne kampanje uoči referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. 

Hina