naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Navracsics: želimo dovršiti posao s Hrvatskom

Potpredsjednik mađarske vlade Tibor Navracsics naglasio je u članku koji je list Daily Telegraph objavio u četvrtak 2. lipnja da će Budimpešta u posljednjim tjednima svog predsjedanja Europskom unijom učiniti sve kako bi se zaključili hrvatski pristupni pregovori.  

'Učinit ćemo sve da osiguramo da se zaključe hrvatski pristupni pregovori i da naš bliski susjed dobije viziju priključenja Europskoj uniji', rekao je Navracsics u članku u kojem govori o mađarskom šestomjesečnom predsjedanju Unijom, koje završava 30. lipnja, te o stanju u njegovoj zemlji. 

'Ovo je godina u kojoj je mađarska pokazala želju da odigra ulogu vođe u srcu Europe, te da proširi san o Europi i na svoje susjede', piše mađarski dužnosnik. 

'Pristupanje balkanskih zemalja dugo je bio mađarski prioritet... Uhićenje Ratka Mladića otvara put Srbiji da se priključi i mi ćemo izvršiti pritisak na naše neposlušnije europske partnere da prošire obećanje o sigurnijoj i naprednijoj budućnosti za sve narode na zapadnom Balkanu'. 

Još jedan od mađarskih ciljeva je finaliziranje strategije za Rome. Mađarski su dužnosnici radili taj posao od početka, što pokazuje našu odlučnost da poboljšamo položaj Roma i osiguramo njihovu integraciju u svakodnevni europski život.  

'Uspjeli smo uvjeriti naše europske partnere da je socijalna uključenost romskih zajednica ključna za europsku budućnost', piše nadalje Navrascics u svom članku. 

Dodao je da je šest mjeseci mađarskog predsjedanja bilo obilježeno i samim događanjima u Mađarskoj, primjerice novim zakonom o medijima i izmjenama ustava, a govorio je i o gospodarskom stanju u zemlji gdje je njegova stranka Fidesz u prvoj godini mandata uspjela ponovno preuzeti kontrolu nad ekonomijom. 

'Napravili smo dobar početak, ali nema mjesta za samozadovoljstvo. Treba još puno toga napraviti i moja vlada neće usporiti ritam reformi. Počevši od jeseni, parlament će između ostaloga raspravljati o novoj strukturi lokalne vlasti, novom izbornom zakonu koji bi smanjio broj zastupnika s 386 na 200, kao i o reformi pravosudnog sustava', rekao je Navracsics. 

Hina