naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bikarac primjer modernizacije odlagališta otpada

Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF) kao koordinator sveukupne pomoći koja dolazi iz EU u Šibeniku je organizirao sastanak nadzornog odbora za program ISPA te sektorskih nadzornih odbora za program IPA, s naglaskom na projekt izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada Bikarac u Šibeniku.  

Za projekt Bikarac se iz ISPA (Instrument za strukturne politike u pretpristupnom razdoblju) fonda u prvoj fazi izdvaja 6 milijuna eura, dok ostatak novca, još tri milijuna eura, izdvajaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Šibenik. 

Bio je to prvi od tri sastanka koja bi se trebala održati do 8. lipnja, a na njima će biti riječi o provedbi projekata sufinanciranih iz europskih fondova. 

Predstavnici Europske komisije, ministarstava financija, gospodarstva te regionalnog razvoja, Središnjeg državnog ureda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost usuglasili su se kako je projekt Regionalnog centra za odlaganje otpada Bikarac bio jedan od prvih projekata u Hrvatskoj koji je kandidiran na jedan od predpristupnih fondova, te je primjer modernizacije odlagališta otpada. 

Ocijenili su kako je to bio pilot projekt na kojemu je čitava Hrvatska naučila kako se kvalitetno i brzo projekt može pripremiti za europski novac. 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski rekao je kako je u prvoj fazi na Bikarcu planirana sanacija postojećeg odlagališta otpada te izgradnja novog odlagališta, a u sljedećoj fazi ugradit će se i takozvani MBO sustav (mehaničko biološka obrada otpada) koji će smanjiti količinu otpadaka za 60 do 70 posto.  

Kada druga faza investicije bude gotova, naglasio je Ružinski, u Šibensko-kninskoj županiji zatvorit će se sva odlagališta otpada, a komunalni otpad sabirat će se u dvije prekrcajne stanice, u Pirovcu i Promini, te će se od tamo transportirati u Regionalni centar za odlaganje otpada Bikarac. Najavio je da će projekt biti gotov dogodine i bit će prvi takav sustav u Hrvatskoj. 

Hrvoje Dolenec, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a kazao je da je u razdoblju od 2007. do 2011. kroz ISPA fond raspoloživo 60 milijuna eura, dok je kroz treću komponentu IPA fonda, koja se odnosi na regionalni razvoj, Hrvatskoj na raspolaganju ostalo 260 milijuna eura. 

Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ulaganje programa i projekata Europske unije (SAFU) izvijestila je kako je u tri financijska memoranduma ISPA fonda alocirano 107 milijuna eura, do danas su u Hrvatskoj potpisana 22 ugovora koja su sufinancirana iz tog fonda, te je preko njih iscrpljeno oko 97 posto sredstava koja se u cijelosti moraju realizirati do 31. prosinca ove godine, što je izvrstan rezultat. 

Hina