naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso: Europska komisija otvorila Hrvatskoj put u EU

Europska komisija je u petak 10. lipnja predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, priopćio je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u pisanoj izjavi.  

'Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju. Europska komisija je upravo predložila Vijeću EU-a zatvaranje četiri posljednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU-u kako 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija', kaže se u Barrosovoj izjavi objavljenoj neposredno prije početka konferencije za novinara na kojoj će europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele govoriti o prijedlogu Komisije. 

'U ovom značajnom trenutku htio bih zapljeskati hrvatskim vlastima, posebice sadašnjoj vladi, za njihov težak rad posljednjih godina. Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske. Priključenje obitelji naroda EU-a je u prvom redu vaš uspjeh. Tijekom svoga posjeta Zagrebu početkom travnja, uvjerio sam da je pristupanje EU-u projekt koji nadilazi političke podjele i obuhvaća cijelo društvo u cjelini, posebice hrvatsku mladež', ističe Barroso. 

'Komisija je vrijedno i pošteno pregovarala posljednjih godina, primjenjujući strogu uvjetovanost kako bi svi kriteriji i mjerila EU-a bili ispunjeni. Čvrsta odlučnost se isplatila; Hrvatska je sada spremna ići naprijed. Kod proširenja EU-a riječ je o vjedostojnosti - vjerodostojnosti kandidatske zemlje u poštivanju svih kriterija i provedbi traženih reformi i vjerodostojnosti na strani EU-a u trenutku kada se dogovoreni uvjeti ispune', navodi Barroso. 

'Taj važni korak Hrvatske prema članstvu također je signal ostatku jugoistočne Europe: on pokazuje da proširenje funkcionira, da se EU ozbiljno pridržava svojih obveza i da se strukturalne reforme u zemlji isplate. Stoga se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda. To je također u interesu EU-a. Kao što sam vidio tijekom moja dva nedavna posjeta regiji, vjerodostojna politika proširenja ostaje naš najvažniji alat za jačanje uzajamne stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi', kaže se u Barrosovoj poruci.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Statement by President Barroso on Croatia – Commission proposes to close the last 'Chapters" in the accession talks
  • Europska komisija: Statement by Commissioner Füle on the occasion of the recommendation by the Commission to close the remaining chapters with Croatia