naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Datum ulaska Hrvatske u EU prihvatljiv svim članicama

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić izjavila je u četvrtak 9. lipnja u Zagrebu da Europska komisija (EK) već koristi 1. srpnja 2013. kao datum ulaska Hrvatske u EU te da je taj datum prihvatljiv svim članicama Unije, uključujući i Nizozemsku koju je nedavno posjetilo izaslanstvo odbora.  

'Mi već sada znamo da je EK pripremila zajednička stajališta u poglavlju Financijske i proračunske odredbe s pretpostavkom da će datum našeg ulaska biti 1. srpnja 2013.', rekla je Pusić na konferenciji za novinare. 

'Čini se kako je svim članicama Europske unije, pa i Nizozemskoj, prihvatljivo da Hrvatska u EU uđe 1. srpnja 2013. iako to formalno nije rečeno i potvrđeno', dodala je Pusić koja je izvijestila o posjetu saborskog izaslanstva nizozemskom parlamentu koji je, kako je rekla, stigao u zadnji tren s obzirom da će ovoga mjeseca glasovati o završetku hrvatskih pristupnih pregovora. 

Posjet parlamentu u Den Haagu ocijenila je osobito značajnim jer upravo zakonodavno tijelo, nakon što sasluša vladine predstavnike, donosi odluku o stavu Nizozemske oko zaključenja pregovora.  

'Nadam se da smo pridonijeli tome da Nizozemska eventualno donese odluku kojom se podržava mogućnost da pregovori završe u lipnju, ali naravno sa sigurnošću to još ne mogu reći', rekla je Pusić koja ima dojam da bi, kada bi se glasovalo danas, vladajuća i oporbene stranke glasovale pozitivno. 

Također se nada da će EK u petak u Bruxellesu dati pozitivno mišljenje oko zaključenja pregovora i poslati pregovaračka stajališta za preostala četiri otvorena poglavlja sa stavom 'što se nas tiče Hrvatska je gotova'. 

Predsjednica Nacionalnog odbora ocijenila je da će za odluku nizozemskog parlamenta biti potrebni oporbeni glasovi, jer je moguće da stranka koja podupire vladu neće glasovati za proširenje, 'ne zbog stava prema Hrvatskoj, nego zato što je euroskeptična stranka i protivi se bilo kakvom proširenju'. 

Vezano uz mogući monitoring nad Hrvatskom, Pusić je rekla da Nizozemska zastupa umjerenu varijantu koja u razdoblju između završetka pregovora i punopravnog članstva zahtijeva redovno izvještavanje o ispunjavanju obveza. 

'Jedini problem nije ispunjavanje obveza, nego činjenica da se radi o dugom vremenskom razdoblju ratifikacije pristupnog ugovora u kojem može doći do najrazličitijih političkih situacija u zemljama članicama i to je jedini razlog eventualne bojazni oko radikalizacije modela praćenja', upozorila je Pusić. 

Upitana što ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. znači u pogledu korištenja pristupnih fondova, Pusić je odgovorila da su moguća dva modela. Prema prvom Zagreb bi mogao koristiti polovicu sredstava planiranih za 2013., odnosno 700 milijuna eura, a u zajednički proračun uplatio bi 300 milijuna eura. Drugi model primijenjen je na Mađarsku koja je u Uniju formalno ušla 1. svibnja 2004., ali je fondove koristila od početka godine, rekla je Pusić koja procjenjuje da je o tome već nešto rečeno u nacrtima pregovaračkih stajališta EK-a. 

Hina