naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: slaba strana pregovora nedovoljna informiranost

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić primila je u četvrtak 16. lipnja u Zagrebu izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta i tom prigodom istaknula kako je slaba strana pregovora nedovoljna informiranost hrvatskih građana o perspektivama članstva u EU, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.  

Pusić smatra da uz objavljivanje pregovaračkih stajališta treba napraviti i njihove sažetke koji će biti razumljivi i lako dostupni svakom građaninu.  

Građani imaju pravo znati što je Hrvatska postigla u pregovorima s EU, posebice jer je na njima odgovornost donošenja konačne odluke hoće li Hrvatska pristupiti u članstvo EU-u pa je sasvim razumljivo da je minimum obveze vlasti informirati i educirati građane što ulazak u članstvo donosi njima, a što donosi Hrvatskoj u cjelini, rekla je Pusić po priopćenju.  

'Stoga nije dovoljno da stranke pozovu birače da glasuju za EU, već treba voditi proaktivnu informativnu kampanju i ljude upoznati što znači pristupanje', istaknula je, dodajući da je trenutno 56 posto građana podupire ulazak u Uniju.  

Na pitanje Eve-Britt Svensson, predsjednice odbora EP-a što će Hrvatska dobiti ulaskom u EU, Pusić je rekla da je Hrvatska u pregovorima najviše profitirala na poglavlju Pravosuđa i temeljna prava, jer je to poglavlje bilo presudno za postavljanje temelja izgradnje funkcionirajućeg pravosuđa u Hrvatskoj.  

No, ono što je zasigurno najvažnije, a što će Hrvatska ulaskom u članstvo dobiti jest dugoročna stabilnost, bez koje nema ni funkcioniranja institucija, ni pune zaštite ljudskih prava, ni sigurnosti, a ni ekonomskog prosperiteta, kazala je Pusić, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.  

Hina