naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Politička odluka na summitu, zatvaranje poglavlja do kraja lipnja

Zemlje članice Europske unije vrlo su blizu konsenzusu o završetku pristupnih pregovora o čemu bi odluku trebali donijeti čelnici zemalja članica na summitu sljedeći tjedan, a preostala poglavlja trebala bi se zatvoriti nakon summita i to do kraja lipnja, rekao je u petak 17. lipnja izvor iz mađarskog predsjedništva.  

'Vrlo smo blizu odluke budući da su preporuke Europske komisije vrlo jasne i sada trebamo postići konsenzus zemalja članica. Na tome se vrlo intenzivno radi, radna skupina za proširenje radi svakodnevno, time se bavi i Odbor stalnih predstavnika. U utorak imamo sastanak ministara vanjskih poslova koji će o tome raspravljati, nakon toga imamo summit EU-a tako da je sljedeći tjedan ključan za političku odluku koja može omogućiti završetak pregovora do kraja mađarskog predsjedništva, odnosno do 30. lipnja', rekao je izvor.

Upitan hoće li se u utorak održati planirana međuvladina konferencija o pristupanju kako bi se zatvorila bar neka od četiri preostala poglavlja, izvor je rekao da nije 'cilj imati što više pristupnih konferencija, nego završiti pregovore. Stoga ne očekujem da će se u utorak održati međuvladina konferencija o pristupanju'. 

Po diplomatskim izvorima, zemlje članice najviše razgovaraju o modalitetima monitoringa i suglasne su o monitoringu u razdoblju od kraja pregovora do ulaska u EU, ne i nakon toga.  

'Raspravlja se i o tome kakve mjere poduzeti u slučaju da se pokaže da Hrvatska ne ispunjava neke od svojih obveza, iako vjerujemo da će ona to nastaviti raditi', rekao je izvor. 

Hina