naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Agencije o 'zelenom svjetlu' EU-a Hrvatskoj

Svjetske agencije javljaju u petak 24. travnja o odluci Europskog vijeća da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja, te potpiše pristupni ugovor do kraja ove godine.  

Reuters piše da su čelnici Europske unije dali zeleno svjetlo Hrvatskoj nakon šest godina pripreme, usporene sporim demokratskim reformama i EU-ovoj nesklonosti proširenju. Hrvatska će idući tjedan završiti pregovore, ali Zagreb je upozoren da se mora 'odlučno' nastaviti boriti protiv raširene korupcije. 

No, idućih će mjeseci Hrvatska biti pod pojačanim nadzorom, a izglede da uđe u Uniju u srpnju 2013. mogla bi ugroziti ako neuspjeh u reformama natjera neke od sadašnjih članica da odgode ratifikaciju, nastavlja britanska novinska agencija. 

Glasači u Europskoj uniji vjerojatno će se i idućih godina brinuti o cijeni proširenja u doba gospodarske krize, ali kreatori politike žele potaknuti demokratske reforme na Balkanu, dodaje Reuters. 

Također naglašava, navodeći europske diplomate, da jedan od razloga zašto je Hrvatska zadnjih mjeseci naglo krenula naprijed, leži i u uhićenju bivšega premijera Ive Sanadera.  

Hrvatska je dobila i poticaj od mađarske vlade koja je intenzivno lobirala za završetak pregovora tijekom prve polovice 2011. i svoga predsjedanja Unijom koje završava idući tjedan. 

Hrvatska, piše Reuters, najbogatija od balkanskih zemalja koje žele u EU, oslanja se na turizam i nada da će ulaskom u EU postati privlačnija ulagačima u vrijeme kad su europska izravna ulaganja u regiji znatno smanjena. 

O europskoj odluci kao daru za dvadesetu godinu proglašenja hrvatske neovisnosti pišu austrijska agencija APA i francuski AFP. 

Hrvatska ima razloga za slavlje, ne samo zbog 20 godina neovisnosti nego i zbog skorašnjeg pristupa Europskoj uniji, piše APA. Agencija prenosi da je u petak prvi put u Bruxellesu bio na raspolaganju i prijevod na hrvatski jezik, te da je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor govorila na hrvatskom. 

Kako piše APA, predsjednik Europske komisije Barroso izjavio je da će nakon pristupa Hrvatske Komisija imati i povjerenika iz Hrvatske. APA u svome izvješću spominje i 'šibu' Hrvatskoj, u obliku monitoringa, koji ne može odgoditi pristup u slučaju izostanka napretka ali predviđa 'prikladne mjere'.  

Agencija France presse također ocjenjuje da se radi o daru Europske unije povodom dvadesete obljetnice proglašenja neovisnosti, ali dodaje da se u izjavi inzistira da Hrvatska, druga zemlja bivše Jugoslavije nakon Slovenije koja će se priključiti EU-u, nastavi s reformskim naporima, posebno što se tiče pravosuđa i temeljnih prava. 

Stoga su zemlje EU-a i predvidjele mehanizam nadzora kako bi osigurale da Zagreb održi obećanja sve do pristupanja.

AFP ocjenjuje da je uvođenje mehanizma kontrole rezultat nepovjerenja u Europi nakon ulaska Rumunjske i Bugarske. 

Srbijanska agencija Beta naglašava da su čelnici EU-a istaknuli da približavanje Hrvatske članstvu u Uniji daje novi zamah europskoj perspektivi zapadnog Balkana. 

Agencija STA prenosi riječi hrvatske premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska nije mogla dobiti ljepši poklon za 20. godišnjicu neovisnosti. 

Hina