naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europski parlamentarci čestitaju Hrvatskoj

Zastupnici Europskog parlamenta čestitali su u petak 24. lipnja Hrvatskoj na odluci Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.  

'Toplo čestitam građanima Hrvatske i hrvatskim vlastima na političkoj potpori koju su dobili od šefova država i vlada EU-a koji su pozvali na završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja', rekao je u pisanoj izjavi predsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Joseph Daul. 

'Jučer sam imao prigodu susresti hrvatsku premijerku Jadranku Kosor i čestitao sam joj na tom povijesnom postignuću', kazao je Daul. 

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska i potpredsjednik EPP-a Gunnar Hoekmark rekao je da je današnja odluka dobra vijest za proces proširenja koji je time dobio novi zamah. 

'Brojimo dane do formalnog zaključenja hrvatskih pristupnih pregovora koji su danas dobili važnu političku potporu Europskog vijeća', rekao je Hoekmark. 

Hrvatska bi posljednja četiri poglavlja pristupnih pregovora trebala zatvoriti na pristupnoj konferenciji sljedeći tjedan, vjerojano 30. lipnja, zadnjeg dana mađarskog predsjedanja Unijom. 

Hoekmark je također naglasio da je politička odluka o završetku pristupnih pregovora RH-EU i o potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine važno postignuće hrvatske vlade i premijerke Kosor, dodajući da su regionalne implikacije hrvatskog članstva velike.

'To također pokazuje snagu i sposobnost Europske unije da inzistira na politikama stabilnosti i demokratizacije na europskom tlu, unatoč razdoblju introspekcije kroz koji je prolazila', rekao je u pisanoj izjavi. 

'Čestitam građanima Hrvatske na svim naporima koje su poduzeli da bi se stiglo do ove točke i veselim se da će Hrvatska postati 28. članica EU-a', dodao je. 

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nazvao je pozitivnom današnju odluku Europskog vijeća, dodajući da je ta odluka jasan signal za stabilnost jugoistoka Europe. 

'Istu važnost kao i ta odluka ima i nadzor dogovorenih reformi, poglavito u području pravosuđa i kad je riječ o borbi protiv korupcije', naglasio je Swoboda u pisanoj izjavi. 

Izrazio je nadu da će EP najkasnije u studenom odobriti pristupni ugovor a neposredno nakon toga on se može potpisati. 

Zastupnica Doris Pack kazala je kako danas ima dva razloga čestitati građanima Hrvatske. 'Jedan je razlog potpora koju su danas dobili od čelnika država i vlada za zaključenje pregovora u sljedećim danima. Drugi, koji se gotovo u dan vremenski poklapa s ovom političkom potporom, dvadeseta je obljetnica neovisnosti', kazala je Pack. 

'Budući da sam stajala uz Hrvatsku sve te godine, osjećam veliku radost u ovom trenutku', naglasila je, dodajući da se veseli trenutku kada će vođe 27 zemalja EU-a potpisati tekst kojim će simbolično priznati Hrvatsku kao ravnopravnog partnera. 

Pack kaže da se veseli i podići ruku u znak potpore Hrvatskoj kada će ove jeseni Europski parlament glasovati o pristupnom ugovoru.

Njemački demokršćanin koji je u klubu EPP-a zadužen za Hrvatsku Bernd Posselt kazao je da je danas donesena odluka koja je trebala biti već davno donesena budući da Hrvatska bolje od brojnih zemalja članice ispunjava kriterije za članstvo. Pritom joj je, smatra Posselt, pri integraciji u EU postavljano više prepreka nego ijednom drugom kandidatu. 

Slovenski zastupnik Jelko Kacin kazao je kako iskreno pozdravlja poziv Europskog vijeća za okončanje pregovora s Hrvatskom. 

'Ovo je veliki dan za Hrvatsku i sve zemlje zapadnog Balkana. Završetak pregovora je najbolji dokaz da dosljedno provođenje unutarnjih reformi vodi članstvu u EU. Ključ brzine približavanja EU leži u jačanju institucija i uvođenju čvrste vladavine prava, što su područja u kojima je Hrvatska postigla veliki napredak. Jasna perspektiva članstva u EU-u postoji za sve zemlje zapadnog Balkana čije približavanje EU ovisi prije svega o dinamici provođenja unutarnjih reformi', rekao je u pisanoj izjavi. 

Dodao je kako sve zemlje zapadnog Balkana trebaju učiti iz bogatog iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom svojih šestogodišnjih pregovora. 'Dvadeset godina nakon osamostaljenja, Zagreb je aktivni i konstruktivni igrač u procesu europskih integracija zemlja zapadnog Balkana', rekao je u pisanoj izjavi Kacin. 

Hina