naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor: rezultati referenduma za EU bit će iznad očekivanja

Vjerujem da će rezultati referenduma za ulazak Hrvatske u EU biti iznad očekivanja, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na skupu 2. dani EU fondova.  

Vjerujem da će puno više građana izaći na referendum i reći 'da' nego to pokazuju sadašnja predviđanja i ankete, rekla je Kosor govoreći na informativnom skupu o mogućnostima korištenja EU fondova. 

Podsjetivši kako će Hrvatska u prvih šest mjeseci članstva u EU, u drugoj polovici 2013. godine, imati na raspolaganju sredstva iz financijske omotnice od oko 800 milijuna eura, a u prve dvije godine članstva ukupno više od tri milijarde eura, Kosor je najavila da će se ta sredstva koristiti za podržavanje svih razvojnih prioriteta. 

U korištenju pretpristupnih programa pomoći ostvaren je značajan napredak, pa smo tako do prošle godine imali potpisano oko 500 projekata u vrijednosti od oko 300 milijuna eura, a sada imamo potpisano više od 1000 projekata vrijednih oko 500 milijuna eura. 

S približavanjem datuma ulaska Hrvatska se treba što bolje pripremiti kako bi iskoristila svoju priliku, naglasila je Kosor i pozvala sve zainteresirane, od državne do lokalne razine, uključujući i socijalne partnere, da aktivno sudjeluju u korištenju sredstava iz europskih fondova. 

Također se treba naučiti dugoročno planirati, odnosno raditi strateške projekte za pet, 10 ili 50 godna, naglasila je premijerka. 

Dane EU fondova organiziraju Ministarstvo financija i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU s ciljem pružanja stručnih informacija o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA pretpristupnog programa, kroz koji je od 2007. do danas Hrvatska povukla gotovo 750 milijuna eura. Nakon pristupanja EU-u, Hrvatska će koristiti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda. 

Hina