naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković s predstavnicima Europske komisije

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao je u srijedu 13. srpnja sastanak sa predstavnicima Europske komisije na temu daljnjih aktivnosti u izvješćivanju tijela Europske unije o izvršavanju obveza nakon zaključenja pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, priopćio je MVPEI.  

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo nedavnim zaključenjem pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime je priznat sveukupan napredak koji je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju svih obveza koje proizlaze iz pregovora. 

Razgovaralo se o dinamici i modalitetima rada na dovršetku teksta Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kao i o predstojećim aktivnostima vezanim za izradu i predstavljanje ovogodišnjeg Izvješća Europske komisije o napretku Republike Hrvatske za 2011. godinu. 

Predstavnici Europske komisije pobliže su objasnili mehanizam i sadržaj procesa praćenja ispunjavanja obveza od strane Republike Hrvatske od završetka pregovora pa do ulaska u punopravno članstvo Unije. 

Plenković je naglasio da Hrvatska ostaje predana ispunjavanju svih obveza, čime dokazuje svoju vjerodostojnost i punu spremnost za članstvo u Uniji.  

Hrvatska je već uspješno provela tri kruga monitoringa odnosno pregleda ispunjavanja obveza u svim zatvorenim poglavljima pregovora, a početkom tjedna izvijestila je Europsku komisiju o stanju izvršavanja preuzetih obveza i u četvrtom krugu monitoringa, navodi se u priopćenju. 

Sa strane Europske unije na sastanku su sudjelovali šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, načelnik Odjela u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Dirk Lange te Allan Jones iz Opće uprave za proširenje Europske komisije. 

Hina