naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Češka: Schwarzenberg za odvojeno glasovanje o izuzeću i RH

Glasovanje u češkom parlamentu o izuzeću iz Lisabonskog ugovora koja je zatražio predsjednik Vaclav Klaus te o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora vjerojatno neće biti povezano, rekao je ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg a prenose ovoga vikenda češki mediji.  

Predsjednik Klaus zatražio je izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je dio Lisabonskog ugovora, kako bi se spriječio povrat imovine sudetskim Nijemcima zaplijenjene poslije Drugog svjetskog rata. 

Schwarzenberg je rekao da će dva glasovanja vjerojatno biti organizirana odvojeno jer se tiču različitih vrsta ugovora, spomenuvši i neformalne konzultacije s europskim pravnim stručnjacima. 

Češko ministarstvo vanjskih poslova već je izradilo analizu na tu temu, koja je došla do istog zaključka, odnosno da bi glasovanja trebala biti odvojena. 

Vlada na čelu s premijerom Petrom Nečasom želi pak povezati ta dva glasovanja. 

Hrvatska bi se trebala priključiti EU 1. srpnja 2013., a Pristupni ugovor trebao bi biti potpisan do kraja godine, nakon čega treba biti ratificiran u parlamentima svih zemalja članica EU-a. 

U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće uključi u tekst Pristupnog ugovora Hrvatske s EU te na taj način usvoji u svim zemljama Unije. 

Schwarzenberg je rekao da će se Bruxellesu poslati službeni upit kako bi se to pitanje riješilo na najjasniji mogući način. 

Češki oporbeni socijaldemokrati koji podupiru hrvatsko pristupanje EU-u ali se protive izuzeću jer smatraju da bi zaštita socijalnih prava čeških građana mogla bila ugrožena, smatraju da vlada ucjenjuje oporbu povezujući dva glasovanja. 

Po Schwarzenbergu, izuzeće nije prijetnja pravima čeških građana. On se nada da će češke političke stranke postići dogovor o tom pitanju.

Hina