naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ulazak Hrvatske u EU podržava većina građana

Za ulazak Hrvatske u Europsku uniju svoj bi glas dalo 53 posto građana, dok bi ih 40 posto glasovalo protiv ulaska u blok 27-orice, pokazuju to rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je za potrebe Delegacije EU-a u RH provela agencija Ipsos Puls neposredno nakon završetka pristupnih pregovora, ističući da se ta potpora kod onih koji su se izjasnili da će izaći na referendum penje na 57 posto.  

'Na cijelom uzorku, potpora građana za ulazak Hrvatske u EU iznosi 53 posto, dok je protivnika članstvu Hrvatske u Uniji 40 posto. Kod vjerojatnih glasača ta se potpora, međutim, penje na 57 posto dok je protivnika 37 posto', rekao je Dragan Bagić iz Ipsos Pulsa.  

Objasnio je da je potpora ulasku u EU prilično stabilna pojava tijekom duljeg razdoblja i da se od 2003., kada je pala sa 70 na 50 posto, ustalila i kreće iznad 50 posto. Dodao je također da na ove najnovije rezultate nije utjecala činjenica da je istraživanje provedeno netom nakon završetka pristupnih pregovora.  

Bagić uopće ne sumnja, kao i šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren, u pozitivan ishod referenduma na koji je spremno izaći 70 posto građana, što je više nego na parlamentarne izbore. 

'Istraživanje je pokazalo da su oni koji su za članstvo Hrvatske u EU bitno motiviraniji za referendum', objasnio je Bagić. Prema istraživanju, 28 posto građana ne bi izašlo na referendum. 

'Možemo zaključiti da imamo pozitivan trend u pitanju percepcije Europske unije', rekao je Bagić. Istaknuo je da oko ulaska Hrvatske u EU ne postoje duboke društvene podjele. 

Prema njegovim riječima, 'ne postoji skupina koja je dominatno za ili protiv članstva Hrvatske u Uniji'. 

'Neke skupine su više, a neke manje sklone podržati ulazak u EU no te razlike nisu značajne...i nije moguće definirati jednoznačni profil niti onih koji podržavaju niti onih koji se protive ulasku u EU', rekao je Bagić. Najpozitivnija promjena trenda je u broju ljudi koji su imali određene krive predodžbe o EU i taj je broj, dodao je Bagić sada značajno manji. 

Ovo najnovije ispitivanje je pokazalo da građani Hrvatske nakon ulaska u EU očekuju znatna poboljšanja na području vladavine prava, zaštite okoliša i obrazovanja, ali se pribojavaju daljnjeg pada standarda zbog očekivanog porasta cijena. Što se tiče znanja o Europskoj uniji, građani bi, školski rečeno, jedva dobili dvojku jer je njih samo 50,2 posto prošlo na testu znanja o EU-u. 

Veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo potporom hrvatskih građana ulasku u EU. Također je ocijenio da se Hrvati, kada je u pitanju ratifikacija pristupnog ugovora u 27 europskih parlamenata, ne moraju pribojavati 'umora članica EU-a od proširenja'. 

'Umor od proširenja je jedan mit. Vjerujem da je većina europskih građana za ulazak Hrvatske u Uniju', rekao je Vandoren.

Ipsos Puls je anketu proveo na uzorku od 1010 ispitanika starosti 15 godina i više. Anketiranje je provedeno u kućanstvu ispitanika, a prosječno trajanje anketiranja iznosilo je 31 minutu.  

Hina