naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vlada objavila Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

Hrvatska je vlada na svojim internetskim stranicama u srijedu 21. rujna objavila Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.  

Objavljen je hrvatski prijevod Ugovora koji je još podložan pravno-jezičnoj redakturi, kao i nacrt Ugovora na engleskom jeziku. 

Riječ je o tekstu od 195 stranica, podijeljenu u pet dijelova, od Načela i Prilagodba Ugovora do Trajnih i Privremenih odredaba te Odredaba o provedbi toga akta. 

Poljski je veleposlanik u Hrvatskoj Wiesław Tarka rekao u srijedu popodne uoči objavljivanja toga ugovora kako je i u Poljskoj svojevremeno bila slična situacija kao u Hrvatskoj, jer je u 'otprilike šest tjedana između prvoga nacrta ugovora i konačne verzije bilo dosta nervoze u javnosti', sumnjalo se 'da možda u ugovoru ima nešto više nego što se reklo'. 

Po njegovim riječima, 'na zahtjev hrvatske vlade prema poljskome predsjedništvu Unijom i tajništvu Vijeća EU-a danas je donesena odluka da se javnosti učini dostupnim nacrt ovoga ugovora'. 

No naglasio je da je to 'nacrt ugovora, tekst na kojem se još radi, pravne i lingvističke službe još će raditi na njemu, to nije konačna verzija', naglasio je poljski veleposlanik u razgovoru za novinare uoči objavljivanja.(Hina)

 

Više o tome:

Vlada Republike Hrvatske: Ugovor o pristupanju RH EU