naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EuroNatur 2011. ravnatelju 'Lonjskog polja' Goranu Gugiću

Goran Gugić, ravnatelj parka prirode 'Lonjsko polje', dobit će 11. listopada nagradu EuroNatur za 2011., koju dodjeljuje Europski fond za prirodnu baštinu, neprofitna zaklada za zaštitu europske prirodne baštine.

'Za Europsku uniju, dogovoren pristup Hrvatske znači vrijedan doprinos jedinstvenih prirodnih i kultiviranih krajolika koje se teško može naći drugdje u središnjoj Europi', rekao je direktor Europskog fonda za prirodnu baštinu Gabriel Schwaderer. 

Među tim prirodnim bogatstvima su močvare uz rijeku Savu, koje se protežu na 1.200 četvornih kilometara i najveće su u Europi. 

'Kao ravnatelj parka prirode 'Lonjsko polje' u močvarama kod Save, Goran Gugić stvorio je model kako se kultivirane krajolike u Europi može učinkovito štititi', rekao je Schwaderer. 

Moto parka prirode 'Lonjsko polje', kojim Gugić upravlja od 1998., je 'Živjeti s vodom' i park se danas ubraja među najbolje vođene u jugoistočnoj Europi. Tradicija pašarenja u tom je parku očuvana neprekinuta još od srednjeg vijeka. 

Nagrada Goranu Gugiću bit će svečano uručena 11. listopada na otoku Mainau, na Bodenskom jezeru, priopćio je Europski fond za prirodnu zaštitu.  

Hina