naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren o europskoj perspektivi JI Europe

Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu 8. listopada u Dubrovniku.  

Govoreći na trećoj radnoj sjednici 'Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta' kojom završava dvodnevna parlamentarna konferencija OESS-a o temi 'Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi', Vandoren je rekao da moguća integracija zemalja regije koincidira sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji. 

Vandoren je podsjetio kako je EU već dugo uključen u zbivanja u jugoistočnoj Europi kojoj je davala i daje snažnu političku potporu i značajna novčana sredstva. 

Po njegovoj ocjeni, priprema za bolju budućnost zahtijeva i razračunavanje s prošlošću. 'Bez pomirbe među zemljama regije, iako rane od ratnih sukoba još nisu zacijelile, skladna integracija njezinih zemalja u EU nije realistična opcija', rekao je Vandoren.  

Kao nužne uvjete za pripremu za članstvo naveo je nastavak suradnje s Haaškim sudom, intenziviranje procesa za ratne zločine pred domaćim sudstvom i postizanje održivih rješenja za izbjeglice u svim zemljama regije.  

Također je istaknuo nužnost da u svim zemljama regije koje žele ući u EU političke stranke, neovisno o ideološkim razilaženjima budu što je moguće jedinstvenije u podršci zaključenju pregovora u članstvu. Napomenuo je, kako je količina posla koja svaku zemlju očekuje u pregovorima golema, napomenuvši kako je sam tome svjedočio posljednjih godina u Hrvatskoj što je, kako je rekao, bila zahtjevna, ali i ugodna zadaća. 

Napomenuo je, kako će nedavno završeni pregovori s Hrvatskom biti relevantni za buduće pregovore s drugim zemljama, osobito u pogledu poglavlja 23 koji obuhvaća reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poštivanje prava, te je ocijenio da Hrvatska kao buduća zemlja EU može djelovati kao most prema zemljama u regiji tako što će im prenijeti iskustva iz pregovora.  

Pri tom je rekao kako EU pozdravlja Deklaraciju hrvatske vlade, koja je poslana na usvajanje u Sabor, o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi. 'EU smatra Hrvatsku ključnim čimbenikom stabilnosti u regiji i primjer drugima da bolne reforme donose rezultat', kazao je Vandoren. 

Voditelj delegacije EU u Hrvatskoj rekao je da ne želi unaprijed procjenjivati što će Europska komisija odlučiti 12. listopada kad će usvojiti izvješća o napretku svih zemalja jugoistočne Europe koje aspiriraju na članstvo u EU. 

Hina