naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska održao je u utorak 11. listopada u Bruxellesu svoj 14. sastanak na kojem se, među inim, raspravljalo o pripremama za potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske i informativnoj kampanji za referendum o ulasku u EU, koji će se održati u Hrvatskoj.  

Bio je to prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora nakon završetka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. 

Odbor je prihvatio zajedničke preporuke u kojima je pozdravljen završetak pregovora i istaknuta činjenica da je Hrvatska kroz pristupne pregovore provela 'impresivni broj reformi'.

U zajedničkim preporukama pozvani su Hrvatski sabor i Europski parlament da pojačaju pripreme za dolazak hrvatskih promatrača u Europski parlament. 

Nakon potpisivanja ugovora o pristupanju najavljenog za 19. prosinca, hrvatski predstavnici će moći sudjelovati u radu europskih institucija kao promatrači. U Europskom parlamentu će Hrvatska imati 12 zastupnika, a do stupanja u članstvo 1. srpnja 2013. imat će isto toliko promatrača. 

Hina