naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izvješće o napretku vrlo pozitivno za Hrvatsku

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, kao i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazili su u srijedu 12. listopada u Zagrebu zadovoljstvo izvješćem o napretku Hrvatske koje je objavila Europska komisija.  

Europska komisija u srijedu je prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvješća o napretku Hrvatske te svih ostalih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU-u, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu. 

Josipović i Vandoren obostrano su potvrdili da se radi o vrlo kvalitetnom dokumentu koji prepoznaje sve uspjehe koje je RH nedvojbeno postigla tijekom proteklih godina pregovora o članstvu. Radi se o vrlo detaljnom presjeku stanja u svim područjima koja reguliraju članstvo u EU i daju se konstruktivne preporuke kako ta područja unaprijediti da bi u članstvo ušli potpuno pripremljeni, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika. 

U izvješću se nedvosmisleno potvrđuje da je RH ispunila sve kriterije potrebne za članstvo, ali pred zemljom stoji još niz zadaća, a EK će pratiti napredak u primjeni dogovorenih reformi. 

Premijerka Kosor novinarima je pred zgradom Vlade izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska dokazuje da je završila veliki posao i da se 'zaista otvara europska perspektiva Hrvatskoj za članstvo'. 

Kosor je podsjetila da sada još slijedi nekoliko koraka europskih institucija, a da se Hrvatska priprema za potpisivanje Ugovora o pristupanju u prosincu. 

'Ono što je vidljivo, Komisija konstatira da i dalje napredujemo, da smo učinili puno posla. Ovo je veliko priznanje još jedanput cijeloj Hrvatskoj, svim građankama i građanima RH i zaista s velikim optimizmom gledam naprijed', istaknula je. 

Na napomenu novinara da se u izvješću spominje nacrt zakona o ništetnosti te da se navodi da bi on 'ako se usvoji u parlamentu mogao zakomplicirati daljnju suradnju sa Srbijom', Kosor je rekla da je Hrvatska nebrojeno puta dokazala da želi suradnju sa zemljama jugoistočne Europe ta da podupire njihove približavanje euroatlantskim integracijama. 

'Mi smo to pokazali na vrlo konkretan način, znači potporu njihovom euroatlantskom putu, među ostalim i darovanjem prijevoda acquisa prošle godine, dakle posao u koji je Hrvatska u vrijeme krize uložila 8 milijuna eura', naglasila je premijerka i upitala može li išta biti vjerodostojnije od toga. Međutim, istaknula je da je dužnost svake vlade i svakog saziva parlamenta štititi nacionalne interese te da 'nacionalni interesi nijedne države članice nisu u suprotnosti s acquisem'. 

Vandoren je na konferenciji za novinare, nakon što je zajedno s novinarima izravno pratio predstavljanje izvješća o napretku povjerenika Štefana Fuelesa iz Bruxellesa, rekao da bi donošenjem zakona o ništetnosti pravnih akata bivše SFRJ i JNA, Hrvatska zakomplicirala odnose sa Srbijom. 'Nacrt zakona koji je predložila vlada, ako ga parlament prihvati, zakomplicirat će suradnju sa Srbijom. Umjesto toga, mi bismo radije da Hrvatska nastavi pregovore sa Srbijom', rekao je Vandoren. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, koja se novinarima obratila u sjedištu svoje stranke HNS-a, smatra pak da vlada tim nacrtom zakona ne misli ozbiljno već da je on dio predizborne kampanje. 

Što se tiče kampanje, Vandoren je novinarima kazao da će njegov ured pratiti 'što se govori i radi' u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj. Predstavnik EU-a u Zagrebu je na novinarski upit najavio da će njegov ured pratiti poštuju li se u predizbornoj kampanji europske vrijednosti, što je, kako je rekao, osobito važno za zemlje poput Hrvatske. 'Važno je da vrijednosti EU-a poštuju zemlje kao što je Hrvatska, koje će uskoro postati članice Unije. Mi ćemo pratiti što se govori i radi u kampanji', rekao je Vandoren. 

Zaključio je da izvješće nije ni moglo biti drugačije nego pozitivno, ali da su područja 'gdje očekujemo daljnji napredak reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i zaštita ljudskih prava'. Ocijenio je važnim da se zadrži zamah reformi u Hrvatskoj koja je, zaključenjem pregovora i skorim potpisivanjem pristupnog ugovora, pozitivan signal za ostale zemlje regije. 

Hina