naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Europska komisija
Europski parlament
Vijeće EU
Europsko vijeće
Sud Europske unije
Europski revizorski sud
Europski ombudsman
Europska središnja banka
Europska investicijska banka
Europski gospodarski i socijalni odbor
Odbor regija
Ured za publikacije Europske unije
Europski ured za odabir osoblja
Europska škola za javnu upravu
Europski nadzornik zaštite podataka
Naslovnica > Institucije EU > Europski nadzornik zaštite podataka
Europski nadzornik zaštite podataka

Europski nadzornik zaštite podataka (European Data Protection Supervisor - EDPS) osnovan je 2001.
Odgovornost te institucije jest osigurati da sve institucije i tijela Europske unije poštuju prava ljudi na privatnost pri obradi njihovih osobnih podataka.
Broj specifičnih dužnosti utvrđen je uredbom br. 45/2001. Tri glavna područja rada su:

 • Nadzor - nadzor kod obrade svih osobnih podataka u EU administraviji i osuguravanje pravial o zaštiti podataka,
 • Konzultacije - savjetuje Europsku komisiju, vijeće i parlament o novim prijedlozima zakona koji imaju utjecaj na zaštitu podataka,
 • Suradnja - suradnja s drugim nadležnim tijelima za zaštitu podataka kako bi se promicala dosljedna zaštita širom Europe.

 Što radi Europski nadzornik zaštite podataka?

Kada institucije ili tijela Unije obrađuju osobne podatke neke osobe, oni moraju poštivati pravo te osobe na privatnost. Europski nadzornik osigurava da to čine te ih savjetuje o svim aspektima obrade osobnih podataka.
"Obrada" uključuje aktivnosti kao što su prikupljanje informacija, njihovo snimanje i pohranjivanje te ponovno pronalaženje radi konzultacije; slanje ili stavljanje na raspolaganje drugim ljudima, a također i blokiranje, brisanje ili uništavanje podataka.
Postoje stroga pravila privatnosti koja propisuju ove aktivnosti. Primjerice, institucije i tijela Europske unije ne smiju obrađivati osobne podatke koji otkrivaju vaše rasno ili etničko podrijetlo, politička mišljenja, vjerska ili filozofska uvjerenja, ili članstvo u sindikatima. Jednako tako, ne smiju obrađivati podatke o vašemu zdravlju ili seksualnom životu, ukoliko takvi podaci nisu potrebni za zdravstvene svrhe. Čak i tada, podatke mora obrađivati zdravstveni djelatnik ili druga osoba koja je prisegnula na profesionalnu tajnost.
Europski nadzornik zaštite podataka radi s djelatnicima zaštite podataka u svakoj instituciji ili tijelu Unije kako bi osigurao da se poštuju pravila o privatnosti podataka.
U 2004. godini, Peter Johan Hustinx imenovan je za Nadzornika, a Joaquin Bayo Delgado za pomoćnoga nadzornika zaštite podataka.

Kako vam Europski nadzornik zaštite podataka može pomoći?


Ako imate razloga vjerovati da je vaše pravo na privatnost prekršeno od strane neke institucije ili tijela EU-a ili da se vaši osobni podaci zloporabe, trebali biste podnijeti pritužbu Europskome nadzorniku zaštite podataka. On će istražiti vašu pritužbu i što je prije moguće, izvijestiti vas o tome slaže li se s time ili ne. Ako se slaže, navest će kako se problem može riješiti. Primjerice, on može naložiti instituciji ili tijelu o kojem je riječ da ispravi, blokira, izbriše ili uništi bilo koje vaše osobne podatke koji su nezakonito obrađeni.
Ako se ne slažete s njegovom odlukom, možete se obratiti Sudu Europske unije.

Dodatni izvori informacija:

 • Europski nadzornik zaštite podataka:
  • Početna stranica
  • Vijesti 
  • Publikacije
  • Glossary  Autorica: Dragana Markanović
  Datum posljednje promjene: 15. ožujka 2011.