naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Europska komisija
Europski parlament
Vijeće EU
Europsko vijeće
Sud Europske unije
Europski revizorski sud
Europski ombudsman
Europska središnja banka
Europska investicijska banka
Europski gospodarski i socijalni odbor
Odbor regija
Ured za publikacije Europske unije
Europski ured za odabir osoblja
Europska škola za javnu upravu
Europski nadzornik zaštite podataka
Naslovnica > Institucije EU > Europski ured za odabir osoblja
Europski ured za odabir osoblja

Osnutak i sjedište

Europski ured za odabir osoblja (European Personnel Selection Office - EPSO) je osnovan u srpnju 2002. zajedničkom odlukom institucija i tijela EU br. 2002/620/EC. Počeo je raditi u siječnju 2003., a sjedište mu je u Bruxellesu.

Djelokrug i način rada

Zadatak je Ureda objavljivanje i priprema natječaja za osoblje za sve institucije Europske unije, a osobito za Europski parlament, Vijeće, Komisiju, Europski sud, Revizorski sud, Gospodarski i socijalni odbor, Odbor regija i ured europskoga Ombudsmana.

Ured udružuje resurse različitih europskih institucija radi postizanja što kvalitetnijeg odabira službenika EU. Zainteresirani za rad u bilo kojoj instituciji EU stoga apliciraju na samo jednu adresu što uvelike olakšava odabir kandidata s aspekta Unije ali i s aspekta zainteresiranih za posao i jamči jedinstvene standarde i načela odabira. Ured za odabir osoblja također pomaže organizirati natječaje za privremene ili stalne poslove u različitim organizacijama i izvan institucija i tijela EU.

Ured ima godišnji proračun od približno 21 milijun eura, 11% manje nego što su prije u iste svrhe trošile sve institucije EU. Trenutačno sve institucije trebaju više osoblja da bi se uspjele nositi s povećanim opsegom poslova uzrokovanim proširenjem EU iz svibnja 2004. Također i svi kandidati iz budućih država članica za poslove u institucijama EU morat će aplicirati preko Ureda.
Sadašnji direktor EPSO je David Bearfield, koji je imenovan 2007. Aktivnosti EPSO-a nadzire Upravni odbor u kojem su zastupljene sve institucije EU.

Dodatni izvori informacija:

 • EUROPA: Europska komisija: Institucije i tijela EU: Ured za odabir osoblja EU
 • Europski ured za odabir osoblja - EPSO:
  • Početna stranica
  • Prijave 
  • Kriteriji
  • Testovi
  • Vijesti

Autor: Dragana Markanović
Dodatne izvore informacija prikupila: Dragana Markanović 
Datum posljednje izmjene: 15. ožujka 2011.